Mårdhund

Sveriges Radio uppmärksammade fotot:

”Naturfotograf Terje Hellesö var den som mötte mårdhunden.
– Allt gick väldigt snabbt, jag satt i skogen och väntade på lodjur, helt plötsligt var ansiktet framme och tittade på mig och jag lyckades göra en bild”

”Det råder inga tvivel om att det är en mårdhund på bilden Terje Hellesö tog i Mullsjöskogarna för ett par veckor sen. Det bekräftas av länsstyrelsens rovdjursansvarige Linda Andersson.
– Det råder inga tvivel om att det är en mårdhund, säger hon.”

Eftersom mårdhund är en potentiell bärare av rabies ledde upptäckten till att kameror sattes upp i Mullsjös skogar i ett försök att fånga djuret. Både Naturvårdsverket (som gett Hellesø priset Årets Naturfotograf 2011) och Länsstyrelsen var involverade i försöket att fånga djuret, vilket föranledde en polisanmälan. Tommy Berglund, rovdjursspårare och besiktningsman för Länsstyrelsen i Västra Götaland, hade det här att säga om saken i JNytt.se:

”- Ja, man känner sig lurad, helt klart. Jag har hela tiden påpekat att man kan ringa journumnret till mårdhundsprojektet och kollegorna på Länsstyrelsen i Jönköping har lagt ner mycket kraft, tid och pengar på det här. Man har åkt ner ända från Norrland för att sätta upp kameror i skogarna. Han har ställt till med en ordentlig oreda men allting har visat sig vara på oriktiga grunder.”

Tommy Berglund bestämde sig för att polisanmäla Terje för oredligt förfarande, vad utgången blir av detta återstår att se. Det personalen på Länsstyrelsen kunde se i kamerorna under de veckor de satt uppe var följande:

”– Det var inga mårdhundar, inte mycket vilt heller och inga lodjur, säger Tomas Granberg, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Jönköpings län.”

Detta enligt ytterligare en artikel av Sveriges Radio.

Information

Terje Hellesös bild

Terje Hellesö - Stefan Meyers

Printscreen

screencap_012

Montage

Mårdhund på sten, Stefan Meyers photo in Hellesö

Animation (click to start!)

Uttalanden

DN, GP, GP

%d bloggare gillar detta: