Kollektivet får fram sanningen (Karlsten i DN)

Emanuel Karlstens nyhetskrönika i Dagens Nyheter hyllar den kollektiva insatsen när Terje Hellesös omfattande bildmanipulering avslöjades.

Allt börjar när en journalist ringer upp jägaren Gunnar Glöersen. Det gäller den stilbildande fotografen Terje Hellesø och ett lodjursfoto. Journalisten tycker att lodjuret ser märkligt ut och vill ha en experts åsikt. Jägaren kan inte ge något tydligt svar, journalisten tappar intresset och samtalet avslutas. Men jägarens nyfikenhet är väckt och han klickar in på fotografens hemsida. Här finns flera konstigheter.

”Flashback, Sveriges största och mest bespottade forum, vaknar. Här möts arbetslösa och läkare under konstiga pseudonymer och diskuterar i skydd av absolut anonymitet. En diskussionstråd om fotona startas och snart hittar ”Micke-pickepö” bevis. Han har googlat och hittat en mårdhundsbild från nätet som är en exakt kopia av den som syns i Hellesøs foto. Beviset är dräpande och ger energi till övriga på Flashback. En armé av frivilliga med CSI-drömmar sluter upp och på bara några timmar hittas nya avslöjanden.”

Slutligen kommer riksmedier inridandes och ger röst och räckvidd åt hela storyn.

Kollektivet får fram sanningen (DN/Emanuel Karlsten, 2011-09-13)

%d bloggare gillar detta: