Sammanfattning

Läs även: Info

OM AVSLÖJANDET AV TERJE HELLESÖS BILDFUSK

BÖRJAN
Den väletablerade naturfotografen Terje Hellesö hade under perioden dec 2010 t o m augusti 2011 gjort sig ett namn som lodjursfotograf. Hellesös egna uppgifter om sina frekventa lodjursmöten ifrågasattes både av jaktvårdskonsulenten Tomas Granberg och journalisten Jan Henricsson (trådinlägg) på Svensk Jakt den senare kontaktade jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen. När Glöersen den 26 aug öppet på sin blogg ifrågasatte dessa påstådda lodjursmöten likväl som uppgiften om en sedd mårdhund (vf), vidhöll Hellesö sina alla djurmöten. Den 29 aug startade en användare på Flashback ett ämne i forumets fotosektion som snabbt drog till sig flera användare med intresse för foto, att gräva och för att avslöja sanningen. Efter fyra dygn lyckades användaren mickepickepö avslöja den första fuskbilden föreställande en mårdhund. Hellesö hade klippt ut en mårdhund fotograferad av den tyska naturfotografen Stephan Meyers och klistrat in den i en egen skogsbild.
Fotogrävarnas arbete:

  • Fotogrävarna*, som grävde i fotosektionen på Flashback, avslöjade fem manipulerade bilder den 2 september samt ytterligare fyra fuskbilder sent på natten vilket ledde till att Terje Hellesö morgonen den 3 september erkände att han hade gjort några bildmanipuleringar och att detta skulle ha skett efter 2010. Naturvårdsverket meddelar därefter att Terje Hellesö fick behålla utmärkelsen som Årets naturfotograf 2010 med motiveringen att bildfusket hade skett efter 2010.
  • Fotogrävarna startade den 8 sept 2011 bloggen terjadefoton.wordpress.com för att presentera materialet. Efter den 3 september avslöjade Fotogrävarna på Flashback ytterligare 14 fuskbilder samt visade att fusket hade skett före 2011. Naturvårdsverket meddelade den 12 september att Terje Hellesö fråntas utmärkelsen som Årets naturfotograf 2010. Fotogrävarna hade fram till och med den 11 september avslöjat sammanlagt 23 fuskbilder. Den 14 september erkänner Hellesö i Sveriges Radio P4 att han manipulerat ett stort antal bilder. I den efterföljande nyhetssändningen rapporterar Sveriges Radio att Hellesö under intervjun ska ha erkänt 93 manipulerade lodjursbilder samt att bildfusket startade redan 2005.

MEDIERNA
Medierna hakade på direkt och rapporterat om scoopet: Sveriges Radio, TT, Aftonbladet, SVD, DN, Sveriges Television, TV4 m fl.

”Användare på Flashback kunde slå fast att bilderna var manipulerade.” (Aftonbladet, 2011-09-04)

”Avslöjandet av Terje har nu gjorts av i huvudsak Flashbacks medlemmar. Det gör att jag hoppas sajten nomineras till Grävande journalisters pris Guldspaden. Hade en journalist på någon tidning eller annat forum avslöjat en högt uppburen representant för ett skrå med att fuska på liknande sätt hade spaden varit inom räckhåll. Då är det inte mer än rätt att den blir det för Flashback också.” (KB, 2011-09-05)

”Utan internetforumet/debattsajten Flashback är det tveksamt om naturfotografen Terje Hellesøs manipulation avslöjats.” (HD, 2011-09-10)

Den 16 november 2011 tillkännagav Sveriges Radios att det nyinstiftade priset Årets medieorm 2011 tilldelas Flashbackgrävarna och terjadefotonbloggen.

Den 2 mars meddelade Guldspadejuryn att grävet tilldelades ett hedersomnämnande.

_______
*) Grävarna kallas även ibland, framförallt i medierna, för ”Flashbackgrävarna”.

%d bloggare gillar detta: